Mee eters zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Ze ontstaan vaak door een overproductie van talg en ophoping van dode huidcellen in de poriën. Gelukkig kun je met de juiste verzorgingsroutine, speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid, mee-eters verwijderen en verminderen!
Mee eters, wat zijn het?
Mee eters (ook wel comedonen genoemd) ontstaan door verstoppingen in de poriën door vuil, talg en dode huidcellen. De overtollige talg kan niet normaal naar de oppervlakte van de huid komen, waardoor de poriën verstopt raken.
Welke soorten mee eters zijn er?
Blackheads
De meest bekende mee-eters zijn de open comedonen, beter bekend als zwarte mee-eters. Ze krijgen hun zwarte kleur doordat het talg in de verstopte porie in contact komt met zuurstof en oxideert. Wat je ziet is dus geen vuil, maar geoxideerd talg.
Whiteheads
Ze kunnen ook wit zijn. Deze whiteheads ontstaan wanneer de verstopte porie niet wordt blootgesteld aan lucht. Ze liggen vaak dieper in de huid, waardoor ze moeilijker te verwijderen zijn dan blackheads. Als bacteriën de porie binnendringen, kunnen mee-eters ontstoken raken en veranderen in puistjes.
Hoe ontstaan mee eters?
Mee eters ontstaan door de overproductie van talg. Deze overproductie kan in gang gezet worden door de volgende factoren:
- Hormonale schommelingen
Hormonale schommelingen kunnen de talgproductie verhogen. Tijdens de puberteit wordt de talgproductie hoger. Daarom hebben vooral pubers last van mee eters. Naast de puberteit kunnen er ook op latere leeftijd (link naar puistjes als volwassene) fases zijn waarbij er hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam waardoor mee-eters ontstaan. Bijvoorbeeld voor en tijdens de menstruatie en de zwangerschap. - Medicijngebruik
Mee eters kunnen ook ontstaan door bepaald medicijngebruik die de hormoonhuishouding beïnvloeden, zoals corticosteroïden. - Verkeerde huidverzorging
Ook kan verkeerde huidverzorging verstopte poriën veroorzaken. Denk aan agressieve producten of crèmes die de poriën te erg afsluiten. Neem je skincare producten dus vooral eens goed onder de loep!
Mee eters verwijderen: 4-staps routine
Wil je mee-eters verwijderen? Zorg er dan voor dat je elke dag de juiste routine volgt:
-
Een milde reiniger
Een goede reiniging is essentieel. Gebruik dagelijks de ZARQA Reinigings Gel Clear Skin die speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid. De reiniger verwijdert overtollig talg en zorgt ervoor dat een exfoliant de poriën beter kan bereiken en ontstoppen. Door twee maal daags, ’s ochtends en ’s avonds te reinigen, verminder je verstopte porien.
-
Een wekelijkse peeling
Een wekelijkse peeling helpt om diep in de poriën door te dringen en overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen. Exfolieer je huid met een milde peeling zoals de ZARQA Enzym Gezichtspeeling. Deze peeling met papaya extract verwijdert dode huidcellen op een milde, maar zeer effectieve wijze, zonder schurende korreltjes. Na gebruik zijn de poriën fijner en de huid kan optimaal de werkstoffen opnemen van verzorgende crèmes.
-
Gebruik het ZARQA Serum Clear Skin
Voor een gerichte aanpak kun je ’s ochtends en ’s avonds een serum gebruiken op je goed gereinigde gezichtshuid. Het ZARQA Serum Clear Skin met zink, vitamines B3 en B5 reguleren de talgproductie en puistjes en mee eters worden voorkomen. Breng 2 tot 3 druppels van dit serum aan op een gereinigde huid.
-
Verzorg je huid met een beschermende dag- en nachtcrème
Als laatste stap in je avondroutine gebruik je de ZARQA Clear Skin Dag- en Nachtcrème. Deze reguleert overmatige talgproductie en helpt puistjes en mee eters voorkomen. De crème werkt matterend en normaliseert het evenwicht in de huid. In je ochtendroutine voeg je over je dagcrème nog een SPF toe, zoals de ZARQA Zonnefluide SPF30.
Weersta de verleiding om uit te knijpen!
Het is super verleidelijk om die puistjes of comedonen uit te knijpen. Maar echt, probeer het niet te doen! Je riskeert een ontsteking of maakt het alleen maar erger! Stip je puistje liever aan met onze Puistjes Aanstiplotion.
Meer lezen over puistjes? Lees hier de do’s en don’ts bij acnebehandeling