Zomerse temperaturen vragen om dagenlang aan het water te liggen, eindeloze avonden op het terras te zitten of juist (lekker actief!) lekkere lange fietstochten of wandeltochten te maken. We willen buiten zijn – heerlijk!
Er is maar een nadeel aan buiten … de zon! Gek genoeg is dat super lekkere zonlicht ook de grootste ‘vijand’ van de huid. Want ook al zorgt zon voor de aanmaak van vitamine D, een mooie gebruinde huid en een lekker gevoel, een teveel aan zonlicht is zeker niet goed. Niet alleen je gezicht heeft last van te veel zon, ook de hoofdhuid reageert op al die zonkracht. Hoe zit dat?
Pijnlijke hoofdhuid? Je bent verbrand
De zon op ons gezicht weten we steeds beter goed te weren. We smeren regelmatig met een crème met SPF 30, gebruiken een aftersun en vermijden zonlicht in de hete middaguren. Maar hoe zit het met je hoofdhuid? Insmeren is onmogelijk en het hoofd continu bedekken met een hoed of petje doen we eigenlijk ook niet. Jammer, want die hoofdhuid wordt, net als alle andere delen van je lijf, ook flink blootgesteld aan UV-straling. Draag je je haar in een scheiding, heb je dun haar of een man die kaal is, dan kan de hoofdhuid zelfs nog gemakkelijker verbranden dan de rest van de huid.
Het gevaar van een verbrande hoofdhuid
Een verbrande huid is niet alleen pijnlijk, het is ook een risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker. Hoe zit dat ook alweer? Verbranding door de zon is een reactie van je huid op UV-straling. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood, waardoor je huid gaat vervellen. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker wordt. De hoofdhuid heeft net zoveel risico om te verbranden als het gezicht, de nek en handen. Het verschil is dat de hoofdhuid moeilijker te controleren is op moedervlekken en vroege tekenen van kanker. Juist voor je hoofdhuid is zonnebrandpreventie belangrijk.
Dit kun je doen bij een verbrande hoofdhuid
Is je hoofdhuid verbrand, dan is het belangrijk om de huid te kalmeren en te hydrateren. Kalmeren kan met een koude kompres of een kalmerend middel zoals aloë vera. Deze gel is vooral effectief als die voor gebruik in de koelkast is bewaard. Hydrateer vervolgens de huid; je huid is het grootste orgaan en wanneer deze ontstoken raakt, kun je veel vocht verliezen. Zorg ervoor dat je de huid opnieuw hydrateert door water te drinken en hydraterende verzorgingsproducten te gebruiken.
Zo voorkom je een verbrande hoofdhuid
Zonnebrand voorkomen is altijd beter dan genezen. Volg daarom deze tips zodra de zon begint te schijnen en voer je bescherming op als de zon fel schijnt.
- In de zomer draag je minder kleding, oftewel: minder bescherming tegen de zon. Start daarom elke dag met de Zonnefluïde of een crème die een factor heeft tegen de zon en smeer die goed tegen je haargrens aan.
- Een verbrande hoofdhuid voorkom je met de standaardtrucs, zoals het dragen van een pet, sjaaltje of hoed tijdens de warmste uren van de dag. Een goede hoed heeft een brede rand, zodat de oren en achterkant van de hoofdhuid en nek ook goed worden bedekt. Een knot bovenop je hoofd kan ook helpen om de hoofdhuid te beschermen.
- Draag je je haar in een scheiding of heb je dun haar? Pak dan een zonnespray en bedek je hoofdhuid met een laagje. Gebruik wel een transparante spray (er zijn sprays speciaal voor het haar en de hoofdhuid) en breng die elke paar uur opnieuw aan. Ook als er ‘water proof’ of ‘water resistant’ opstaat. Bang dat de spray gaat plakken? Hoe hoger de factor van het product, hoe minder je ervan hoeft te gebruiken (maar gebruik altijd meer dan je denkt).
- Is de enige manier om koel te blijven door onder een ventilator te zitten met een koud, ijskoud, drankje in de hand? Blijf dan vooral uit de zon – de zon is nu genadeloos en komt overal. Mijd vooral tussen 12 en 16 uur de zon, parasols zijn hiervoor gemaakt!
- Gebruik op heel hete dagen liever geen föhn of stijltang. Extra warmte kan de huid extra beschadigen.
Jeuk? Misschien is het de warmte
Een droge en jeukende hoofdhuid hoeft niet per se te worden veroorzaakt door UV-straling. Warmte kan ook de boosdoener zijn. Je haar houdt namelijk warmte vast, waardoor je hoofdhuid weinig ruimte heeft om te ademen. Dit kan zorgen voor jeuk, roodheid en schilfers. In de zomer gaan dan ineens ook veel handen naar het hoofd om even te krabben. Er kan ook sprake zijn van roos. Hoewel warmte geen roos veroorzaakt, kan hitte, zweet en vuil roos wel verergeren. Heb je last van roos? Bekijk dan ook eens de Shampoo Anti-Roos.
Een van de meest voorkomende oorzaken dat je huid snel jeukt tijdens de hitte, is dat je simpelweg meer zweet. Als zweet zich opstapelt op de huid, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Hierdoor kan nieuw zweet niet naar buiten. Dit gaat irriteren, met de nodige jeuk tot gevolg. Ook zonneallergie kan jeuk veroorzaken, net als een allergische reactie op huidproducten wanneer deze in contact komen met de zon.
6 tips tegen jeuk in de zomer
- Spoel huid en haar af en toe met koud water en dep de huid vervolgens zachtjes droog.
- Vermijd hittebronnen, zoals een krultang en föhn.
- Gebruik een milde shampoo, zoals de Shampoo Iedere Dag, zodat de hoofdhuid tot rust kan komen en goed wordt verzorgd.
- Masseer je hoofdhuid. Hierdoor verbeter je de bloedsomloop van de haarzakjes en de hoofdhuid.
- Gebruik parfumvrije conditioner en stylingproducten, om de hoofdhuid niet verder te irriteren.
- Ga niet krabben. Wanneer je krabt, kun je wondjes krijgen die op hun beurt ook kunnen gaan jeuken.