Extra Dry Plus Dag- en Nachtcrème. Met SPF15 en Anti-Age Complex!

Ontdek nu
Sluiten

Wat kan ik doen tegen een droge hoofdhuid?

Over onze gezichtshuid denken we vaak en veel na. Is de huid te vet, te droog of juist erg onrustig? Heb je veel rimpels of juist wallen? De hoofdhuid lijkt een veel minder belangrijk onderwerp. Jammer, want juist die hoofdhuid kan behoorlijk droog zijn en jeuken.

Belangrijk om te weten is dat je huid niet ophoudt bij je haargrens; ook onder je haar zit je huid. Klinkt logisch, maar we vergeten het vaak. Als je ‘gewone’ huid snel gevoelig reageert, zal dat ook gelden voor de huid onder je haar. En andersom geldt het ook: wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid, is de kans groot dat je gezicht, benen of handen ook ruw aanvoelen.

Waarom is de hoofdhuid droog?

Het is genetisch bepaald of je een normale, vette, droge of gevoelige hoofdhuid hebt. Je huidtype wordt bepaald door de talgklieren en die zorgen weer voor de talgproductie. Zo produceert een vette huid meer talg dan een droge. Een droge huid is dus geen kwestie van leeftijd, maar een ‘cadeau’ van moeder natuur. Man, vrouw, oud en jong; een droge hoofdhuid kan bij iedereen voorkomen.

Wanneer je een droge hoofdhuid hebt, komt de huid simpelweg vocht tekort. Dat werkt als volgt: bij een normale huid is de verdamping van vocht heel secuur geregeld door de huid. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is, door welke oorzaak dan ook, wordt de huid makkelijker doorlaatbaar voor water en is de goede balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen. De opperhuid kan dan geen vocht meer vasthouden. Het vocht verdampt dan gewoon in de atmosfeer.

Kenmerken van een droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid is er in allerlei vormen en maten. Sommige mensen hebben vaak jeuk op hun hoofdhuid, bij anderen zal het eerder schilferen en ruw aanvoelen. Soms voelt de hoofdhuid vooral na het wassen van het haar of in bepaalde jaargetijden trekkerig en droog. Ook komt het soms voor dat er rode vlekken ontstaan.

Droog haar, dus droge hoofdhuid?

Gezond haar koppelen we vaak aan de shampoo die we gebruiken of aan hoe vaak we ons haar borstelen en kammen. Toch is het beter eens een stap terug te gaan: gezond haar begint namelijk bij een gezonde hoofdhuid. Gek genoeg is droog haar niet altijd een gevolg van een droge hoofdhuid. In principe staat de droogheid van je haar los van je hoofdhuid. Toch heeft de conditie van de hoofdhuid wel invloed op de gezondheid van het haar: zo kan haaruitval erger worden door slechte conditie van de hoofdhuid.

Wat zijn de oorzaken van een droge hoofdhuid?

Rode vlekken, jeuk of rimpels – alles wat je ziet gebeuren op de huid is een samenspel van meerdere factoren. Het begint bij erfelijkheid, maar ook voeding, stress en hoe je woont zijn omstandigheden die je terugziet in je huidconditie. Een vochtarme, droge hoofdhuid kan ontstaan door irriterende stoffen in haarverzorgingsproducten of het verkeerd gebruik van producten. Maar ook stress, zonlicht en kou hebben een effect op de huidvetten.

6 tips bij een droge hoofdhuid

Heb je een droge hoofdhuid, dan is het belangrijk om je huidbarrière sterk en gezond te maken. Een sterke barrière voorkomt dat er te veel vocht verdampt en maakt je hoofdhuid weerbaar. Zo doe je dat:

  1. Wat is de oorzaak van mijn droge hoofdhuid?
    Aan de slag gaan met crèmes heeft weinig zin als je niet weet waar jouw droge hoofdhuid vandaan komt. Probeer dus de oorzaak te achterhalen, zodat je die kunt bestrijden. Komt het doordat je elke dag je haar stijlt, of omdat je een agressieve shampoo gebruikt? Verwijder die producten dan uit je badkamer. Ga ook voor jezelf na of jouw huid last heeft van onzuiverheden, pigmentvlekjes of roodheid. Daarna kun je aan de slag met het goed verzorgen van je hoofdhuid.
  2. Herstel je hoofdhuid
    Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken, zoals de shampoo Iedere Dag en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid. Heb je last van roos, bekijk dan ook ons stappenplan tegen roos.
  3. Vermijd agressieve ingrediënten
    Gebruik liever geen parfum, alcohol en zeep. Deze ingrediënten en producten kunnen je hoofdhuid irriteren en natuurlijke oliën afbreken. Juist die beschermende vetlaag die je huid van nature heeft, moet je koesteren zodat je huid zichzelf kan beschermen. Probeer ook de volgende ingrediënten te vermijden:
    ●  Sodium Lauryl Sulfate (SLS): een reiniger die wordt gebruikt om vuil en vet uit het haar te verwijderen. SLS verwijdert natuurlijke oliën en kan daarom een uitdrogend effect hebben.
    ●  Siliconen: dit zijn alle ingrediënten die eindigen op -cone. Ze maken het haar glad en zacht, maar drogen het haar en de huid wel uit.
    ●  Cocamide DEA/Lauramide DEA: deze stof zorgt voor schuim in shampoo en kan huidirritaties veroorzaken.
    ●  Triethanolamine (TEA): neutraliseert de pH-waarde, maar heeft een uitdrogend effect op haar en huid.
  4. Was en kam je haar met zorg
    Je huid, en dus ook je hoofdhuid, is een kwetsbaar orgaan. Daar mag je best lief voor zijn! Voelt je huid na het wassen trekkerig of jeukt de hoofdhuid? Dan is de shampoo waarschijnlijk te agressief. Een droge en gevoelige huid vraagt om een milde shampoo. Borstel je hoofdhuid ook voorzichtig, was je haar minder vaak en draag een hoed of petje als je de zon ingaat.
  5. Let op je voeding
    Gezonde voeding, daar wordt je lijf blij van! En ook je hoofdhuid lust daar wel pap van. Zet vette vis, noten, plantaardige oliën en avocado vaker op het menu voor een gezonde hoofdhuid. Vergeet ook zink niet; dit mineraal helpt de hoofdhuid soepel te houden.
  6. Geef je hoofdhuid een massage
    Bij een droge hoofdhuid is het belangrijk om de hoofdhuid te masseren, zodat de talgklierproductie op gang komt. Die houdt vervolgens de hoofdhuid soepel en beschermt tegen bacteriën en schimmels. Je kunt wrijvend masseren met je handen of een trillende massageborstel gebruiken.