Dierlijke ingrediënten zijn te vinden in allerlei producten. Van tandpasta en wasverzachter tot shampoo, dagcreme en bodylotion. Wat moet je weten over natuurlijke en vegan shampoo? En wat is natuurlijke haarverzorging? We zetten 6 feiten op een rij.
1. Vegan shampoo? Er is geen dier aan te pas gekomen
Heb jij een vegan shampoo gevonden? Dan weet je dat die volledig vrij is van alle dierlijke ingrediënten én dat het product proefdiervrij is. Er bestaat ook nog zoiets als ‘niet getest op dieren’ en ‘crueltyfree’. Het PETA-keurmerk is een voorbeeld van cruelty free. Dit is dus niet automatisch vegan. Is een shampoo niet getest op dieren, dan is dat al een grote plus. Maar in deze diervriendelijke haarproducten kunnen nog steeds dierlijke ingrediënten zitten. Onze producten zijn niet op dieren getest en volledig vrij van dierlijke ingrediënten. Daarom zijn onze verzorgingsproducten ook geschikt voor veganisten.
2. Cosmetica mag in de EU niet getest worden op dieren
In de EU mag cosmetica niet meer getest worden op dieren. Naast het testverbod is er sinds 2013 ook een handelsverbod volgens de zogenoemde Cosmetica Verordering. Dit betekent dat er ook geen cosmetica mag verkocht worden op de Europese markt waarvan de veiligheid of de ingrediënten op dieren zijn getest. In de Verenigde Staten en China is dit bijvoorbeeld anders geregeld.
3. Vegan shampoo is niet per se mild
Wil je je haar gezond houden, dan is het belangrijk om je hoofdhuid niet agressief te reinigen. Dat doe je door een milde shampoo te kiezen. Een milde shampoo zorgt ervoor dat het vetlaagje om je haar intact blijft. Het is wel goed om te weten dat niet elke vegan shampoo even mild is. Zeker met een gevoelige huid is het beter om plantaardige ingrediënten met een geurtje en natuurlijk parfum als lavendel, geraniol, sandelhout, eucalyptus, hamamelis, ylang ylang, tea tree olie en citrusachtige stoffen te vermijden. Onthoud dus goed: ‘plantaardig’, ‘vegan’ of ‘natuurlijk’ betekent niet automatisch dat het product mild is voor de huid. ZARQA is bewust parfumvrij: we maken ook geen gebruik van natuurlijke parfums. Dat is soms misschien even wennen, maar veel beter voor de conditie van je hoofdhuid. Ons advies: blijf het etiket checken op ingrediënten.
4. Er zijn tientallen dierlijke ingrediënten die in shampoo kunnen zitten
De lijst met dierlijke ingrediënten is eindeloos. In je shampoo of conditioner kunnen er zo twintig zitten. In vegan shampoo hoort bijvoorbeeld geen ei, honing, bijenwas, wolvet, karmijn, shellac, melk, keratine, gelatine, keratine, collageen, stearinezuur, placenta, zijde of bevergeil te zitten.
5. Ook borstels kunnen dierlijk zijn
Was je je haar met een vegan shampoo? Vergeet niet dat haarborstels ook dierlijk kunnen zijn en bijvoorbeeld paardenhaar of zwijnenhaar kunnen bevatten. Wil je dat liever niet, ga dan voor een plantaardige haarborstel. Let op: ‘natuurlijk’ is niet hetzelfde. Een natuurlijke borstel kan prima van zwijnenhaar gemaakt zijn. Haar is namelijk een natuurproduct. Duurzame plantaardige borstels zijn bijvoorbeeld gemaakt van hout, bamboe en sisal.
6. Plantaardige voedingsmiddelen kunnen je haar verzorgen
Ga niet alleen voor vegan shampoo en conditioner, maar kijk ook eens in je koelkast en voorraadkast. Grote kans dat je daar plantaardige ingrediënten vindt die jouw haar gezond houden. Beter voor de dieren, het milieu en uiteraard voor jouw haar. Deze ingrediënten passen in je beauty-routine: spinazie, blauwe bessen, granaatappel, olijfolie en avocado.
Nog een bonustip: geef jezelf eens een lekkere hoofdhuidmassage. Helemaal vegan en goed voor je haar. Zo helpt een hoofdhuidmassage je haarwortels versterken en bevordert het nieuwe haargroei. Of je nu zelf je hoofdhuid masseert, je partner of de kapper, dit zou echt onderdeel moeten zijn van je wekelijkse haarroutine.
Lees ook: dit is het effect van fohnen op je hoofdhuid