Acne en puistjes is vooral een huidissue bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Het aantal volwassen mensen met puistjes is niet groot. Maar dat betekent niet dat vrouwen en mannen na de puberteit voor altijd van hun acne verlost zijn. Integendeel! Hoeveel volwassenen last hebben van puistjes is niet duidelijk, de cijfers variëren van vijf tot vijftig procent. Maar waarschijnlijk doen die cijfers er voor jou niet toe als je bij de groep volwassene hoort die wel acne heeft. Je wilt er gewoon vanaf! Je puistjes als een wanhopige puber te lijf gaan, heeft weinig effect. Het belangrijkste is om de oorzaak te achterhalen, want meestal is dat namelijk ook de oplossing.
Welke vorm van volwassen acne heb jij?
Puistjes hebben alles te maken met een verhoogde talgproductie waardoor de huid vet wordt, een teveel aan huidcellen waardoor de poriën verstopt raken en bacteriën in de follikels waardoor er een ontsteking ontstaat. Gaat het al duizelen? Onthoud dan alleen dit: puistjes zijn ontstekingen van de talgklieren bij bijvoorbeeld de mond en op de kaaklijn.
Ligt de puberteit al mijlenver achter je en heb je toch nog steeds puistjes, dan kun je die puistjes in twee groepen verdelen: persisterende acne en late-onset acne. Bij de eerste vorm gaat de acne na de puberteit niet spontaan weg en bij de tweede vorm krijg je juist last van puistjes na het 25e levensjaar terwijl je daarvoor nooit ergens last van had.
De oorzaken van acné als volwassene
Het krijgen van acne is deels erfelijk bepaald. Maar of een volwassen huid wel of geen puistjes vertoont, heb je zelf een beetje in de hand. Iets met eigen schuld dikke bult, ehh, puist. Realiseer je dat het juist fijn is dat je misschien zelf iets te maken hebt met die vervelende pukkels op je gezicht, want dan kun je er ook makkelijker iets aan doen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken, die meestal ook meteen de oplossing zijn:
Het zijn de hormonen
We hebben ze echt nodig, die hormonen. Maar die arme hormonen krijgen tegelijkertijd zo ongeveer overal de schuld van en ja hoor, ook in dit verhaal zijn ze aan de beurt. Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid. Ook factoren als anabole steroïden en een hormoonspiraal, kunnen een hormonale oorzaak zijn van acne op latere leeftijd. Die hormonale disbalans is iets om mee naar de huisarts te gaan – die kan je helpen!
Ongezonde voeding
Ze zeggen wel eens: je bent wat je eet. Voor je huid klopt dat want de huid wordt sterk beïnvloed door je voeding. De menukaart voor een gezonde huid is simpel: eet gevarieerd, gezond en evenwichtig en vermijd bewerkt en suikerrijk eten. Maar welke producten uit de winkel je precies moet overslaan om puistjes te vermijden, is niet bekend. Het is ook lastig te achterhalen. Zo kan het verband tussen het eten van chocolade en het krijgen van acne niet hard gemaakt worden. Veel vrouwen denken dat hun puistjes ontstaan omdat ze meer chocolade eten rond de menstruatie. Maar vaak is het niet de schuld van de chocolade, maar zorgt de hormonale verandering rond de menstruatie voor puistjes.
Roken
Roken is toch slecht voor de longen? Ja, maar het heeft ook direct effect op de huid. De chemische stoffen die in een sigaret zitten, zorgen voor een slechte(re) doorbloeding, waardoor afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Het gevolg: poriën verstoppen sneller en het duurt langer voordat de huid heelt. Dat vergroot de kans op ontstekingen, oftewel puistjes.
Je gezicht aanraken
Kijk eens rond op je werk of op een terras: de hele dag zitten we met onze handen aan ons gezicht. We leunen met ons hoofd op onze handen en krabben en pulken met onze vingers. Maar onze handen zijn een bron van bacteriën! De kans op puistjes en andere oneffenheden wordt zo ineens een stuk groter. De oplossing is simpel: raak je gezicht minder aan.
Verhoogde IGF-1-spiegel
Wie als volwassene last van puistjes blijft houden of er pas op latere leeftijd last van krijgt, kan een verhoogde IGF-1-spiegel hebben. Dit eiwithormoon wordt gemaakt in de lever door een groeihormoon. Belangrijker is wat het doet in het lichaam: het verhoogt namelijk onder andere de hoeveelheden talg en laat een vetminnende bacterie als een razende woekeren in de poriën. Er ontstaan mee-eters die vervolgens beginnen te ontsteken.
Stress als boosdoener
Over de rol van stress zijn de meningen verdeeld. Sommige deskundigen beweren dat je lichaam door stress het hormoon cortisol aanmaakt en dat dit de talgproductie stimuleert. Ook waar: gestreste mensen friemelen vaker aan hun huid waardoor de kans op ontstekingen toeneemt. Andere deskundigen vermoeden dat stress de huid vatbaarder maakt voor bacteriën en kan acne verergeren. Heel veel argumenten om te proberen stress te verminderen.
Een badkamer vol middeltjes
De badkamerplank van de meeste Nederlanders staat vol met fijne smeersels. Heerlijk! En heb je last van puistjes, dan is het niet gek dat je allerlei middeltjes probeert. Maar voor je huid kan het een ramp zijn als je die bombardeert met allerlei verschillende formules. Bovendien kan een huid ook puistjes ontwikkelen als die gevoelig is voor een bepaalde shampoo, gezichtscrème of wasmiddel.
Is één van deze leefstijlfactoren misschien de boosdoener? Pak die dan aan en wie weet kun je jouw acne met een paar aanpassingen oplossen. Sowieso kun je iets doen aan de manier waarop je met je huid omgaat en welke producten je gebruikt. Een onzuivere huid met acne is gevoelig en sneller geïrriteerd en vraagt om een zachte behandeling met milde producten, zoals de producten uit de Clear Skin lijn. Wil je meer leren over acne en hoe je je gevoelige acne huid kan verzorgen? Lees dan hier verder.